image1 image2 image3 image4

SZJA 1%

Cordelia Alapítvány
a Szervezett Erőszak Áldozataiért

Adószám: 18083299-1-41

Kérjük, segítse rehabilitációs munkánkat és rendelkezzen adója 1%-áról szervezetünk javára!

Köszönjük támogatását!

Find us on FacebookAz IRCT (Kínzás Áldozatainak Nemzetközi Rehabilitációs és Kutató Tanácsa) hálózata

Az IRCT hálózatába ma a világon több, mint 140 rehabilitációs központ és program tartozik nemzetközi mozgalmat alkotva a kínzás áldozataiért és a kínzás ellen.

Ezek a központok támogatást és reményt adnak az áldozatoknak, a kínzás borzalmai felett aratott győzelem szimbólumaként. A rehabilitációs központok és programok helyi vagy országos szinten, különböző célcsoportokkal és számos különleges módszerrel dolgoznak hogy a kliensek, a családjuk és közösségek által elszenvedett kínzás hatásait enyhítsék.

Egyes szervezetek fő tevékenysége az áldozatok rehabilitációja, míg más szervezetek számára ez egy szélesebb tevékenységi kör – például általános egészségügyi program vagy emberi jogi kezdeményezés – része. Sok szervezet tevékenységének integráns részét képezi a kínzás megelőzése is.

Ezt a sokféle szervezetet az a közös erőfeszítés köti össze, amelynek az áldozatok fizikai és pszichológiai szenvedésének enyhítése a célja, és amely – amennyire ez lehetséges – újra biztosítani próbálja a teljes élet lehetőségét a kínzás áldozatai számára.

 

Multi-diszciplináris támogatás

A rehabilitációs központok általában multi-diszciplináris segítséget és tanácsadást biztosítanak, amely magába foglalja az orvosi ellátást, pszicho-szociális támogatást, jogi szolgáltatásokat és anyagi segítségnyújtást. Azokban az esetekben, ahol a kliensek egyben menekültek is a szolgáltatások köre kiterjedhet a nyelvi képzésre, a munka- és lakáskeresésben való segítségnyújtásra is. A kínzás fizikai és mentális utóhatásai sokszor az egész család számára komoly terhet jelentenek. Ezért a szervezetek az áldozaton kívül, a család egyéb tagjainak is – főleg a házastárs és gyermekek számára – biztosítanak kezelést és tanácsadást.

A kínzás számos generáció életére hatással lehet, mivel a gyermekek különösen érzékenyek az utóhatásokra. Sokszor szenvednek bűntudattól vagy éreznek személyes felelősséget azért ami történt.

 

Hosszútávú célok

A rehabilitációs központok társadalomra gyakorolt hatása sokszor közvetett módon, több szinten jelenik meg. A kínzás  és az áldozatok rehabilitációja is politikai cselekedet.. A központok ezért kiemelt helyen állnak a demokrácia, a békés együttélés és az emberi jogok tiszteletben tartását illetően kampányok szervezésével, dokumentáció készítésével, orvosi-jogi jelentésekkel, médiaszereplésekkel, tréningek és képzések szervezésével. Háborúk és más súlyos fegyveres konfliktusok alatt és után a társadalom önsegítő hálózatai és struktúrái gyakran eltűnnek. Az áldozatok számára kidolgozott rehabilitációs programokat általánosabb közösségorientált kezdeményezésekbe kell integrálni. A kínzás és más, az erőszakszervezetek által elkövetett, embertelen bánásmód áldozatainak nyújtott pszicho-szociális támogatás segíthet az összetört társadalmak újjáépítésében. A IRCT tagjait alkotó központok és programok mindegyikéről részletes tájékoztatást kaphat angolul ide kattintva.

Forrás: IRCT

 

Az IRCT kiáltványa a kínzás áldozatainak világnapja alkalmából - 2013. június 26. (angolul)

Az IRCT képes beszámolója a 2013. június 26-ai rendezvéynekről (Pdf, angolul)