image1 image2 image3 image4

SZJA 1%

Cordelia Alapítvány
a Szervezett Erőszak Áldozataiért

Adószám: 18083299-1-41

Kérjük, segítse rehabilitációs munkánkat és rendelkezzen adója 1%-áról szervezetünk javára!

Köszönjük támogatását!

Find us on FacebookKínzás a világban

Bár a kínzást a nemzetközi jog tiltja és számos nemzetközi egyezmény tartja elfogadhatatlannak, a kínzás napjainkban még mindig széles körben elterjedt és gyakori a világban.

A kínzást és az embertelen bánásmódokat még mindig több mint 100 országban alkalmazzák, beleértve olyan országokat is, amelyek aláíró felei voltak az Egyesült Nemzetek A kínzás és más kegyetlen vagy megalázó büntetések elleni nemzetközi egyezményének.

Bár nincsenek pontos adatok a kínzás áldozatainak számára vonatkozóan a világban, de az IRCT közel 200 rehabilitációs központot és programot támogat, amelyek a kínzás áldozatainak nyújtanak komplex segítséget. Ez a globális hálózat minden évben megközelítőleg 100,000 áldozatot lát el.

Azokban az országokban, ahol a politikai rendszer elnyomáson alapul, a kínzás nem csupán eseményszerű, hanem folyamatos és gondosan megtervezett eszköz a lakosság folyamatos elnyomására és félelemben tartására.

Az elmúlt években, a terrorizmus elleni harc olyan politikai és társadalmi környezetet teremtett, amelyben az állami szervek  bizonyos esetekben elfogadhatónak és védhetőnek tartják a kínzás alkalmazását, mindannak ellenére, hogy ez mind a nemzetközi egyezmények alapján, mind etikailag teljesen elfogadhatatlan. Napjainkban olyan vészjósló változásnak nézünk elébe, ami aláássa a nemzetközi humanitárius és emberi jogi törvényeket a terrorizmus elleni harc nevében.

Még olyan országok is, ahol a kínzás elleni harcnak hagyományai vannak, hallgatólagosan elfogadják a törvénytelen vallatási módszereket, és elfogadják bizonyítéknak az idegen szervek kínzás által megszerzett információit. Jelenleg is vitatott, hogy mi számít megfelelő vallatási technikának, és hogy az embertelen bánásmód és kínzás bizonyos formáinak szándékos alkalmazása valóban elfogadható-e.

Szintén megfigyelhető tendencia a kínzás közvetett elfogadására, például az, hogy enbereket olyan országokba szállítanak át, amelyek kevésbé veszik komolyan a kínzásra vonatkozó tiltó rendelkezéseket vagy például az, hogy elfogadnak tanúvallomásokat, amelyekre való ’felkészítés’ során kínzást alkalmaztak – mindaddig amíg mindez az ország határain kívül zajlik.

Mindezt súlyosbítja az a tény, hogy a világ sok részén megmaradt azoknak a hivatalos személyeknek és a kormányzati szerveknek a büntethetetlensége – úgymond ’kiterjesztett mentelmi joga’ –, akik elnézik vagy elrendelik a kínzást.

Forrás: IRCT