image1 image2 image3 image4

Egyesült Nemzetek Szervezetének Önkéntes Alapja a Kínzások Áldozatai Számára  (UN Voluntary Fund for the Victims of Torture, OHCHR)

Krízisellátás kínzásáldozatok számára Magyarországon, 2015 október – 2016 május 

Az Európai Unió támogatásával megvalósult projektünk:

Kínzásáldozatok Rehabilitációja (PPVOT STRENGTH) 

A STRENGTH projekt elsődleges célja, hogy a hazánkba, illetve Bulgáriába érkező menedékkérők, menekültek, akik korábban kínzás áldozatává váltak, megfelelő jogi és pszicho-szociális segítséghez juthassanak.

A projekt kiemelt célkitűzései:

  1. Pszicho-szociális, illetve terápiás segítségnyújtás;
  2. Jogi tanácsadás, továbbá képviselet a menedékjogi eljárásban;
  3. A menekültügyi őrizet megkínzott menedékkérőkre gyakorolt hatásának vizsgálata; továbbá ilyen esetekben a menekültügyi őrizet megszüntetésének indítványozása;
  4. A traumaáldozatok részére nyújtott jogi és terápiás jellegű segítségnyújtás hosszú távú, fenntartható finanszírozásának megteremtése.

A projekt futamideje: 2014  szeptember – 2015 december.

A program koordinátora a Cordelia Alapítvány, további résztvevő szervezetek: a Magyar Helsinki Bizottság, továbbá az Assistance Centre for Torture Survivors (ACET) és a Foundation for Access to Rights (FAR) Bulgáriában.

 

 

 

Norvég Civil Támogatási Alap  (EEA/Norway Grants)

„Tarts velünk!” – Pszichotraumatológiai képzés helyi szakembereknek 

 A Cordelia Alapítvány az egyetlen magyar NGO, amely a kínzástúlélő menekültek komplex pszicho-szociális rehabilitációjával foglalkozik. Projektünk Debrecenben (a legnagyobb menekülttábor városában) és környékén célozza meg a pszichológus, pszichiáter, orvos és szociális munkás egyetemi hallgatókat. Cél e helyi szakemberek erőforrásainak fejlesztése, hogy segíthessék a menekültek rehabilitációját és javíthassák e társadalmi csoport helyi elfogadottságát.

A Cordelia elméleti képzést, majd terepgyakorlatot biztosít a táborban más civilekkel együtt, a diákokat pedig a Debreceni Egyetem szakain és szakkollégiumain, diákfórumain keresztül vonja be. A projekt tapasztalatait összegezve, azokat digitális formában terjesztjük, a helyi disszeminációt a résztvevő diákok és menekültek bevonásával végezzük. Mindezzel elvetjük egy hiányzó helyi szakemberképzés magját, növeljük saját tevékenységünk fenntarthatóságát, és mozgósítjuk a helyi erőforrásokat egy fontos társadalmi probléma kezelésében. 

 

 

 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága támogatása:

Sérülékeny menedékkérők és nemzetközi védelemben részesültek azonosítása és pszicho-szociális rehabilitációja Magyarországon

Krízisellátást lefedő és kiegészítő támogatás a Cordelia Alapítvány alapellátást nyújtó tevékenységéhez 2015 során 

 

 

Holland Királyság Külügyminisztériuma

A Cordelia Alapítvány pszichológiai és orvosi tevékenységének támogatása

 

 

 

Európai Menekültügyi Alap:

 

  1. Menedékkérők bio-pszicho-szociális támogatása (Bio-psycho-social support ofasylum seekers) ( EMA/2013/2.4.2.)
  2. Menekültek bio-pszicho-szociális támogatása (Bio-psycho-social support of refugees) ( EMA/2013/3.6.1.)

Projektidőszak: 2015. január- június.